A Haladás Kézilabda Szakosztálya komolyan beszállt az adományozásokba,  kiaknázta a társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségeket.  Mi volt az indítóoka mindennek?

Egyesületi szinten a képzésben és a versenyeztetésben is komoly feladatok vannak, ám a Haladás egy ismert, országosan is respektált egyesület, amelynek ki kell vennie a részét a társadalmi felelősségvállalásból is.  A környékbeli fiatalok járnak ide mozogni, edzeni, és itt a nyugati határszélen amúgy is nagy hagyománya van a segítésnek, a támogatásnak.  Természetesen mindez kétélű, hiszen nem csak kapni kell, hanem adni is.  A helyi fiatalok számára a Haladás nem csak egy sportolási lehetőség, a kézilabdán belül közösségre is lelnek.  Egy sportolónak nem csak a pályán, hanem azon kívül is be kell tartania a "fair playre" vonatkozó irányelveket.  Az adományozásnak nagy a támogatottsága, és szerettünk volna ebben részt venni.

Milyen szinten zajlott az adományozás, mely területekre terjedt a szakosztály karitatív tevékenysége?

Több vonalon is elindultunk a felajánlásokat tekintve, a dotációgyanánt nem csak pénzösszegeket fogadtunk el, hanem különféle használható eszközöket, játékokat, tárgyakat.  A Markusovszky Kórház Csecsemő Osztályának számára 65.000 Ft-os pénzfelajánlást tudtunk átadni,  melyet felnőtt játékosaink nyújtottak át december 24-én reggel.  Mindemellett pedig megközelítőleg 50.000 Ft értékben vadonatúj játékokat, apróságokat vásároltunk.  Ezeket szintén reggel együtt helyeztük el a részlegen felállított Karácsonyfa alá.  A könyveket, legokat és a többi meglepetést is becsomagoltuk, és reméljük, hogy a gyerekek majd örömüket lelik bennük.  A Markusovszky Csecsemő Osztályának nyújtott segítség ötlete onnan jött, hogy egyfelől a gyerekeknek szerettük volna adni, másfelől pedig mindenképpen helyi szinten gondolkodtunk.  A közösségnek is elnyerte a tetszését az ötlet, így ebben konszezussal döntöttünk.  A másik vonal a hagyományos adakozás volt, ugyanis hosszú ideig gyűjtöttünk használt, ám jó minőségű ruhákat, tárgyi eszközöket.  Ehhez kapcsolódott támogató partnerünk, a STAGE ruhafelajánlása is, így ezeket az adományokat a két ünnep között majd a szociálisan hátrányos helyzetű  fiatalok kapják meg a Karitász segítségével.  Volt egy harmadik projektünk is, a nevelőotthonból érkezőknek nyílt edzés tartottunk, mindeközben megismerkedhettek az egyesület létesítményével, történemével.

Az idei esztendő megannyi kihívással bírt, ám a Haladás többletenergiákat feccolt az utánpótlásba, a gyermekek közösségi programjaiba. Milyen típusú lehetőségek vannak a szakosztály életében?

A versenysport rengeteg energiát emészt fel, és az edzőknek, valamint a háttérstábnak az áldozatos munkája szükséges mindezt biztosítani.  A közösségépítés egy ilyen nagy létszámú szakosztálynál elengedhetetlen, hiszen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy minél több időt nálunk töltsenek a fiatalok.  Ehhez természetesen anyagi ráfordítások is kellenek, de összességében ez egy támogatható elképzelés. Sok ilyen jellegű rendezvényünk volt, ha egyet ki kellene emelnem, az ősz végi Haliweent mondanám. Nagyon büszkék vagyunk még a városvezetés által is támogatott Szent Márton Kupára, mely az általános iskolásoknak biztosított versenyzési lehetőséget független jelleggel.  Az év végi Karácsony Kupán pedig az ünnepek előtt szerettünk volna még egy hazai tornát is megrendezni.  A jövőben is erre helyezzük a hangsúlyt,  kupákra, tornákra akarjuk vinni a gyerkekeket. Az idei évben is sok helyen voltunk a Főnix Kupától, egészen a Cell Cupig.

A sportnevelés gyakran háttérbe szorul, de a mai világban könnyen prioritást élvezhet.  A legtöbb fiatal számára támpontot jelent az egyesületi élet, hiszen a hétköznapokhoz a mankót itt találja meg.  A Haladás ezen a téren szeretne előbbre lépni?

Pontosan így van ez, nagy a felelősségünk ezen a területen is.  Egy közösséghez tartozás élményét szeretnénk kínálni, fontos, hogy a nálunk nevelkedő fiatalok a civil életben is megtalálják a számításukat.  A munka világához jó alapot szolgálhat a sport, de csak akkor, ha lelkiismeretesen elvégezzük a neveléshez kapcsolódó feladatainkat.  A társadalmi szerepvállalás is egy ilyen területe az életnek, ebben is részt kell vennie mindenkinek.  A jó közösség erős alapokat teremthet, nem akarjuk háttérbe szorítani a gyerekek iskolai feladatait sem.  A nálunk dolgozó szakembergárda jó gyakorlati példával szolgálhat a fiataloknak, az egyesületnél kiváló edzők, jó médiaszakember, lelkes háttérsáb és szakképzett orvosi rehablitációs team is van.  Az itt dolgozók munkájából, hozzáállásából lehet tanulni, néhány munkaterületet a hétköznapok során testközelből is láthatnak a gyerekek.  Az élsportból kevesén élnek meg, fontos, hogy később a munka világában is megállják a helyüket a nálunk edződők.  Abban tudunk előbbre lépni, hogy jobban bevonjuk ezeket a fiatalokat az ilyen jellegű sportnevelésbe. A közösséhez tartozást például jól jelzi, hogy a Haladáshoz kapcsolódó eseményeken, tornákon, fordulókban a gyereknek az egyesületi felszerelésben kell megjelenniük.

A hangzatos szlogenek mellett valóban a gyerekeken lesz a hangsúly a jövőben? Hogy egy kicsit tamáskodáskodjunk...tényleg meg fogják kapni azokat a lehetőségeket, amelyek kiemelkedő többletet adnak nekik?

Ezen leszünk,  valóban fontos az utánpótlásnevelés.  A jövőben is szeretnénk rengeteg tornán, rendezvényen megjelenni,  ebben az edzők támogatást élveznek.  Szóval nyitva a kapu,  jócskán fogunk tornákra menni. Az idén rekordlétszámú az utánpótlásbázisunk,  már erőteljesen kettőszáz felett van a nálunk kézilabdázók száma. Ami külön öröm,  hogy arányosan fejlődünk,  a lány mellett szép számmal a fiú szakágunk is gyarapodik.  Nekünk az a feladatunk, hogy ehhez előteremtsük a lehetőségeket,  igyekszünk mindenkinek biztosítani a feltételeket.  Most az Ünnepeké a főszerep, januártól pedig készülünk a jubileum évére. Ez egy komoly megmérettetés lesz, de vannak ötletek, elképzelések.  Feltétlenül megemlíteném, hogy egyedi lehetőség a Csimborasszóvala kötött szakmai megállapodásunk, aminek keretein belül folyamatosan ingyenes vizsgálatokra mehetnek a sportolóink.  Ez a szülőknek egy nagyon jó visszajelzés lehet, hiszen ezek a vizsgálatok magánzsebből sokak számára elérhetetlenek.  Az új évben vitamincsomaggal is kedveskedünk majd a kézilabdázóknak. Versenyképesek akarunk lenni, annál is inkább mert a Haladás mindig szem előtt van.

 

Legfrissebb interjúnk

A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium valamint a Haladás VSE Kézilabda már tavaly is sikeres együttműködéssel vezette be a legkisebb korosztályok számára elérhető kézilabda foglalkozásokat.  Simon Krisztina vezérletével szinte áradnak a gyerekek az edzésekre, ahol  a védekezés keménységét,  és a támadások alapjait is megtanulhatják oly sok minden más mellett.  A hosszú éveken keresztül kiváló pedagógusként tevékenykedő edzőnk elsősorban a játék megkedveltetésében látja a sikerek forrását, hitvallása szerint gyermek és gyermek között nem szabad különbséget tenni.   Mivel valamennyien szeretik a labdát és a mozgást a kulcsszavak a sikerélmény és a játékosság.  A lelkes edzőt egy tréningen zavartuk meg szezonkezdő villáminterjú elejéig.

Bővebben...:

Régebbi interjúk

Sokszor választották már meg a mezőny legjobbjának, ám az Üstökös Kupán a gólgyáros maszkját is magára ölthette a Haladás fiatal tehetsége Kuglics Lili. A főként irányítóként mozgó kézilabdázótól nem áll messze, hogy alkalmasint egy az egyben megfirkálja az emberét, villámgyors indulósebességére kevesen tudnak azonnal reagálni a pályán. Az ifjú játékos kulcsszereplője volt a Cell Cup győztes alakulatnak is, és vastagon kivette a részét a hétvégi dunaújvárosi ötödik helyből. A torna gólkirálynője címet megnyerő sportolót faggattuk dióhéjban a begyűjtött élményeiről.

Bővebben...:

Események

 

 

 

Go to top